Nuffnang Ads

the sibs (;


Friday, October 22, 2010

Cintakan Allah .


بِـــــــــــــسمِ للهِ الرَّ حْمنِ الرَّ حِيم            


Tolonggg! Rasa macam sakit je dada ni fikir macam mana nak selesaikan masalah . Lepas satu-satu datang ! Ya Allah ,kuatkan diri ini untuk menhadapi Ujian Mu . Aku lemah tanpa pertolongan Mu , ya Allah ! Aku perlu kan mu . Setiap malam air mata ini berlimpah . Tidak sanggup lagi aku memendam segala isi-isi yang negatif mahupun positif . Terlalu sakit , sakit kerana dikutuk , dihina , dicaci , dipermainkan . Aku sedih !Sedih dengan perbuatan aku yag selama ini aku ketepikan . Aku mengetepikan dengan menolak segala nasihat-nasihat kawan-kawan yang ikhlas membantu diri ini . Kawan yang sangat sayang pada diri ini! Aku degil . Keras kepala . Ya Allah ! 1000 PENYESALAN datang dengan sendiri .Aku malu dengan diri ini . Aku malu dengan keluarga . Aku malu dengan kawan-kawan . Aku malu dengan orang ramai ! Aku mahu kan sesuatu yang lebih baik . Tapi , masih mampu kah aku berdiri seorang diri tanpa sebarang semangat dan sokongan daripada kawan-kawan yang sudahpun menghancurkan jiwa aku dengan menyesatkan perasaan ini supaya ke lembah kejahatan ! Ya Allah , Aku terlalu sedih untuk mengingati semula apa yang telah aku lakukan . Dosa kecil hingga Dosa besar . Terasa macam aku telah melakukan dosa yang sangat besar . Ampun kan lah dosa-dosa ku ya Allah ! Aku tidak sanggup di humban ke dalam Neraka mu . Bimbinglah hamba mu ini ke jalan yang Lurus . Dan jauhkan lah diri ini daripada tipu-daya dunia dan kejahatan di dunia ! Aku perlu kan sokongan daripada kawan-kawan yang mengenali ku . Sanggup mereka itu menolak diri ini ke tepi . Menjauhkan diri ini ketika aku berubah menjadi lebih baik . Mengeraskan hati dan tidak memaafkan diri ini . Kenapa perlu berkeras hati .
Bukan kah aku ikhlas memaafkan mereka . Cara apa lagi yang harus aku lakukan untuk menunjukkan yang aku ini ikhlas ? Buka lah mata itu , Buka lah hati itu untuk menerima maaf seorang sahabat ini .


Andai aku salah ,ajarlah aku dengan perkara-perkara yang baik ,
Andai aku sesat , bimbinglah aku supaya ke jalan yang lurus ,
Andai aku menyakiti hati kalian ,maafkan lah aku dengan hati yang terbuka .


Kenapa harus aku pula yang dijadikan mangsa ? Aku ingin menbantu . Membantu supaya tidak sesat dan terpesong . Bukan aku ajar dengan perkara2 yang jahat . HAIH ~ minta lah doa kepada Nya supaya dilembutkan hati itu . Engkau itu hanya manusia biasa . Perempuan .
Insan yang lemah ! Penuh dengan nilai-nilai yang positif . Berhati mulia . Mampu memaafkan orang lain . Tapi , makin lama , aku tidak mengenali kalian . Kenapa ? Kerana kau berubah . Berubah menjadi Wanita yang berani melakukan perkara-perkara Mazmumah ! Mendengar kata-kata orang lain tanpa mengenali latar belakang dia . Hanya terus berkawan tanpa bertanya kan kisah silam nya . Sehingga kalian membenci diri ini sebagai mana Israel membenci saudara-saudara Islam di Sebelah Timur . Dalam Islam juga telah dikata kan :-


Dari Abu Hurairah r.a, katanya : " Telah bersabda Rasulullah SAW : ' Janganlah kamu berdengki-dengkian, dan jangan kamu tipu-menipu, dan jangan benci-membenci, dan jangan musuh memusuhi, dan jangan kamu berjual beli atas jual beli setengah yang lain, dan jadilah kamu sekelian sebagai hamba-hamba Allah yang bersaudara. Seorang Muslim adalah bersaudara sesama Muslim, tidak boleh menganiayanya, tidak boleh membiarkannya tertindas, tidak boleh mendustainya dan tidak boleh menghinainya. Taqwa itu berpunca dari sini - sambil Nabi SAW menunjukkan ke dadanya tiga kali. Sudah memadailah kejahatan seorang itu jika ia menghina saudaranya yang Islam. Seorang Muslim ke atas seorang Muslim yang lain diharamkan darahnya, harta bendanya dan kehormatannya. ' "


Lihat dan nilaikan lah yang mana baik dan yang mana buruk . Sesungguhnya doa orang yang dihina dan disisih di makbulkan . Moga-moga ana mendapat keredhaan Allah, insyaAllah .